Bu, ilerlemeyle ilgili bir kitap.
Evet, inovasyonla ve inovasyonda ustalaşmakla ilgili. Ama özünde, hayatımızda ilerleme kaydetmek için girişmek zorunda olduğumuz mücadelelerle ilgili bir kitap.
Siz de diğer birçok girişimci ve yönetici gibiyseniz, inovasyon çabası içindeyken “ilerleme” sözcüğü hemen aklınıza gelmeyebilir. Onun yerine müşterileri cezbedecek doğru özellik-fayda bileşimine sahip mükemmel ürünü yaratma takıntısına kendinizi kaptırabilirsiniz. Ya da sürekli olarak mevcut ürünlerinizde onları daha kârlı veya rakiplerinizinkinden farklı hale getirecek değişiklikler yapmayı denersiniz. Müşterilerin ne istediğini bildiğinizi sanırsınız, oysa gerçek hiç de öyle olmayabilir.
İnovasyon çok daha öngörülebilir ve çok daha kârlı olabilir, ama ancak siz farklı düşünürseniz. Mesele ürün değil, ilerlemedir. Dolayısıyla kendinizi ve organizasyonunuzu sürekli başarısız olan iyi niyetli inovasyon çabalarına yöneltmekten yorulduysanız; müşterilerin belli bir fiyat farkı ödeyerek satın almaya can atacağını önceden kestirebildiğiniz ürün ve hizmetler yaratmak istiyorsanız; başarılı inovasyon için talihe bel bağlayanlarla rekabet edip kazanmak istiyorsanız, bu kitap sizin için yazıldı.
Dünyanın dört bir yanındaki organizasyonlar inovasyon uğraşına, üst düzey yöneticilerin zaman, enerji ve zihinsel çabalarını da içeren sayısız kaynak ayırıyor. Ve doğal olarak, etkinliğe ulaşma gayretlerini optimize ediyorlar. Ama eğer bunca çaba yanlış soruların yanıtlarını bulmaya yöneliyorsa, son derece çürük bir temel üzerine oturuyor demektir.
Her süreç kusursuz bir şekilde elde ettiği sonuçlarla değerlendirilir. Eğer inovasyonu karmakarışık ve bilinmez bir şey olarak görürsek, bu kanaatimizi eyleme dönüştüren süreçler inşa ederiz. Zaten çoğu firma da böyle yapıyor: Vasatlık düzeyinden kurtulamayan gönülsüzce tasarlanmış inovasyon süreçleri. Onları tarif etmede ustalaştıran, ama isabetsiz öngörülere sahip veri zengini modeller yığmaya zaman ve para akıtıyorlar.
Bunu kabullenmek zorunda değiliz.
Clayton Christensen: Harvard Business School’da öğretim üyesidir. Yayınladığı dokuz kitabın yanında, Harvard Business Review’un en iyi makale ödülüne de sahiptir. İnovasyon danışmanlık şirketi Innosight’ın da dahil olduğu dört şirketin kurucu ortağıdır. 2011 ve 2013’te Thinkers50 tarafından dünyanın en etkili iş düşünürü seçilmiştir.
Saygılarımızla