Sverige 1919 ett fattigt jordbruksland befolkat av pigor och drängar där förändring står för dörren. En ny författning lovar demokrati när nu kvinnor också får rösta. En ny entreprenörsanda skapar nya näringar. Nya radikala idéer och ny teknik föds ur det första världskrigets katastrof: film, radio, jazz, kortklippta kvinnor som dansar charlston med silkesklädda ben…
Sverige 1939 ett stabilt demokratiskt land prisat för sin Middle Way. Sedan 1932 styrt av trojkan Per Albin Hansson, Ernst Wigforss och Gustav Möller där en ny ekonomisk och social reformpolitik lade grunden för medborgarhemmet.
Idag växer vårt behov av historia i takt med den mörknande framtiden och den politiska hjälplösheten. Mellankrigstider vill råda bot på en förenklad eller förvanskad historieskrivning som skapar farliga myter i populismens tjänst.
»Hirdman vill med sin bok slå hål på en del myter om det moderna Sveriges framkomst och motverka en populistiskt förenklad historieskrivning. Boken kan läsas av alla med intresse för ämnet, språket är rakt och enkelt, och Hirdmans stora kunnande och stilsäkerhet ger både en intressant och njutningsfull läsupplevelse.« BTJ, Lovisa Hedin