Året är 30 före vår tideräknings början, då katastrofen drabbar tvillingparet Selene och Helios. De är tio år gamla när de mister båda sina föräldrar Kleopatra VII och Marcus Antonius. Hellre än att låta sig visas upp i motståndarsidans triumftåg ändar förlorarna sina liv, men segraren Octavianus tar i stället barnen med sig som gisslan. Syftet är att uppfostra dem till lojala undersåtar vid hovet i Rom.
Selene blir så småningom drottning i Mauretanien vid Nordafrikas kust medan Helios försvinner ut ur offentligheten för att söka sina rötter och försöka förstå sin egen framtid utifrån profetiornas förväntningar. Minnet av föräldrarnas nederlag och deras svärtade rykte driver båda barnen vidare i sina ambitioner att rentvå dem och inta sina förlorade roller som härskare över Egypten.
Månen är solens syster är en historisk roman skildrad ur förlorarnas synvinkel, samtidigt som romanen har ett existentiellt perspektiv. Utifrån spridda historiska ledtrådar bygger författaren upp tvillingarnas karaktärer så att de till sist står som fullblodiga människor och alternativa vinnare i askan av föräldrarnas förlust.
Lotta Persdotter bor och arbetar i nordöstra Skåne. I skattelängden står det Charlotta Lundberg, men när hon författar är hon Lotta Persdotter. Hon har trettio år av yrkeserfarenhet med sig, både som ingenjör och som utvecklare inom offentlig sektor. I flera sammanhang har hon arbetat med frågor om jämställdhet — ett perspektiv som Lotta gärna också lägger på sina skildringar av historiska händelser. I en önskan att mejsla fram även kvinnorna vid sidan av historiens alla män, bygger hon vidare på kända fakta och blåser liv i gestalterna från förr. Liksom ett mynt har två sidor, kan historien skildras ur två perspektiv — vinnarnas och förlorarnas. Lotta utforskar gärna den andra sidans verklighet, där kvinnorna också oftast befi nner sig.
Lotta debuterade 2019 med Magdalena — Yeshuas ljus, en historisk roman som skildrar kvinnan vid sidan av Jesus.
»Historiskt påläst och med äkta berättarglädje! Lotta Persdotter målar fram den tid då Kleopatras barn växte upp. I dialogerna mellan huvudpersonerna blir antiken levande i stort som i smått och som läsare känner jag antikens olika dofter. Ungdomarnas omskakande erfarenheter leder till de eviga frågorna — vem är jag, och vilken är min roll i historien?«
Allan Klynne, arkeolog, författare och översättare med antiken som specialområde