Hiç Yoktan Bir Evren

Zahra Kazemi
6Книг396Подписчиков
    Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    Ronald Wright yirmiden fazla dile çevrilen çoksatar kitabı İlerlemenin Kısa Tarihi'nde bizi Sümerler, Mayalar, Mezopotamya, Roma, Mısır, Çin gibi kadim uygarlıklarda kapsayıcı bir geziye çıkarıyor. Bu kısa ama görkemli gezide uygarlık dediğimiz dikkat çekici deneyin aslında ne kadar kırılgan olduğu konusunda bizi uyarıyor. Antropoloji ve arkeolojinin bulgularını düşünceyle örerek geçmiş uygarlıkların yükselişi ve çöküşünün bizim medeniyetimiz hakkında neler öngördüğünü söylüyor.

    İlerlemenin Kısa Tarihi en son olarak Martin Scorsese'nin yapımcılığında Stephen Hawking gibi bilim adamlarını ve Margaret Atwood gibi yazarları biraraya getiren “Surviving Progress” isimli belgesele esin kaynağı oldu ve birçok ödül aldı.
  • недоступно
  • Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    Darwin’den bugüne yazılmış en önemli bilimsel kitap. Türlerin Kökeni’nin doğaüstücülüğe indirdiği ölümcül darbeyi, Hiç Yoktan Bir Evren kozmoloji alanında yapıyor.»
    -Richard Dawkins-
  • недоступно
  • Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    Var? Varoluş Üzerine Bir Dedektiflik Hikayesi

    «Yılın En İyi Kitabı" Seçkisi
    The New York Tımes – The Phılosophers Magazıne – Slate – Braın Pıckıngs

    Zehir mi zehir bir kozmik hafiyeyle birlikte kadim dünyadan günümüze varoluş muammasının izini sürmeye ne dersiniz?

    İnsanlığın karşı karşıya kaldığı gizemlerin en derini varoluş gizemidir. Evren neden var?, Neden bizler bu evrenin bir parçasıyız? Neden Hiçbir Şey olmayacağına Bir Şey var?

    Bu gizem Platon'dan, Sartre'a, Heidegger ve Wittgenstein'e büyük düşünürlerin zihnini meşgul etmiş, onları büyülemiştir. Bugünse sadece Tanrı hipotezinin gerçek bir çözüm sunabileceğini kabul eden dini inanç sahipleriyle Stephen Hawking ve Richard Dawkins gibi bu soruları ancak bilimin açıklayabileceğinde ısrar eden ateistler arasında hararetli bir tartışmanın konusudur.

    Dünya Neden Var?'da zeki olduğu kadar nüktedan da olan Kozmik hafiyemiz, aralarında Nobel Ödülü sahibi fizikçilerden Platoncu felsefecilere ya da kuantum meselesine kafa yormuş edebiyatçılara kadar bu gizemin anahtarını elinde tutan bir dizi olağan şüpheliyi sorguya çekiyor.
  • недоступно
  • Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    «Hatırladığım kadarıyla evreni yaratmaya karar verdiğimde şekerlememden yeni uyanmıştım.»

    Einstein’ın Düşleri’nin yazarı Alan Lightman’ın Tanrı’nın ağzından evrenin oluşumunun anlatıldığı eğlenceli romanı Bay Tanrı bu cümleyle başlıyor. Calvino’nun, Saramago’nun ve Salman Rushdie’nün büyülü dünyasından esintiler taşıyan roman bilimi, felsefeyi ve teolojiyi biraraya getirerek bizi Büyük Patlama’dan başlayıp evrenin hazin sonuna dek süren, yaşamın ortaya çıkışıyla doğan kaçınılmaz sorularla bezeli neşeli bir yolculuğa davet ediyor.
  • недоступно
  • Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    İnsanlık tarihiyle evrenin tarihini iç içe geçiren çığır açıcı bir tarih anlatımı

    Büyük Tarih evrenin bir atomdan ibaret olduğu dönemlerde başlıyor ve 6.1 milyar insanın yaşadığı 21. yüzyılının Dünya'sında bitiyor. Tarih öncesi jeolojiyi, insanın evrimini, tarım dönemini, vebayı, Colomb'un seyahatlerini, endüstri devrimini ve küresel ısınmayı ele alıyor. Bu yolculukta Cynthia Stokes Brown hücre oluşumundan, nüfus artışına, evrensel eşitsizliklere ve cahilliğe, farklı konuları ele alırken, insanlığa ve yeryüzüne dair tarihsel ve bilimsel bilginin müthiş bir sentezini yapıyor.

    Büyük Tarih yeni bir tarih anlayışının temsilcisi, tarihsel bilgiyle modern bilimi ustalıkla dokuyor. Bilimsel gelişmelerin insanlık tarihini çevresel bağlamda anlamamıza fırsat verdiği çağımızda, Brown'ın açık ve kolay anlaşılır anlatısı bu yeni araştırma alanının halka ulaşmasını sağlayan ilk eser. Nefes kesici ve iddialı bir destan.
    Zahra Kazemiдобавил книгу на полкуHiç Yoktan Bir Evren7 лет назад
    100 bin yıl önce Yeryüzü'nde en az altı farklı insan türü vardı. Günümüzdeyse sadece Homo Sapiens var. Diğerlerinin başına ne geldi ve bize ne olacak? Çoğu çalışma insanlığın serüvenini ya tarihi ya da biyolojik bir yaklaşımla ele alır, ancak Harari 70 bin yıl önce gerçekleşen Bilişsel Devrim'le başlattığı bu kitabında gelenekleri yerle bir ediyor. İnsanların küresel ekosistemde oynadıkları rolden imparatorlukların yükselişine ve modern dünyaya kadar pek çok konuyu irdeleyen Sapiens, tarihle bilimi bir araya getirerek kabul görmüş anlatıları yeniden ele alıyor.

    Harari ayrıca geleceğe bakmaya da zorluyor okuru. Yakın zamanda insanlar, dört milyar yıldır yaşama hükmeden doğal seçilim yasalarını esnetmeye başladılar. Artık sadece dünyayı değil, kendimizi ve diğer canlıları tasarlama becerisi de kazandık. Peki bu bizi nereye götürüyor, bizi neye dönüştürebilir?
  • недоступно
fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз