«Mennesker og brugsting af god kvalitet bliver ofte kønnere af slid og ælde. Det samme gælder byer, hvis de i overvejende grad præges af gode traditioner i den jævne, borgerlige arkitektur. Mange vil finde, at vanrøgt gør bygninger maleriske og mere interessante end de var, da de blev til. Det er nu altid betænkeligt at ville prise forfaldets ynder. Men det er tilladt at glæde sig over alle hæderlige spor af livets værk. Enhver vil have bemærket, at helt nye kvarterer virker underligt sterile. De har det ligesom nye klæder — ingen har endnu hygget sig i dem, og de mange hverdagens vaner har ikke mærket dem. Hvor findes den lille tilfældige fejl, lappen og pletten, den skødesløse ændring?»
Kunsthistoriker og arkitekturforsker Christian Elling er gået på opdagelse i det gamle København bevæbnet med kamera og nysgerrighed. Han giver os et smukt indblik i, hvordan vores hovedstad så ud i 1961, lige fra stemningsfulde baggårde til den gamle slavehandlers hus, bulende bindingsværkshuse og klassiske parker.
Christian Thorvald Elling (1901–1974) var en dansk professor, forfatter, kunsthistoriker og arkitekturforsker. Italiensk barokarkitektur var Christian Ellings primære forskningsområde, og i løbet af sit liv foretog han talrige lange rejser til Italien. Christian Elling udgav over 40 bøger om blandt andet italiensk kulturhistorie, klassisk litteratur, dansk kulturhistorie og danske herregårde.