«Krigslykken var for alvor vendt i Stillehavet — og dermed var i virkeligheden krigslykken i 2. verdenskrig gået over til aksens modstandere, selv om begivenhederne på Østfronten i sommeren løb gjorde det svært at se fra den europæiske synsvinkel. Tyskland-Italien-Japan havde tabt 2. verdenskrig 4.-5. juni 1942…»
Børge Outze fortæller om anden verdenskrigs gang i sommeren 1942, hvor det hele begyndte at vende. Han beskriver også tragedien i den tjekkiske landsby Lidice, som blev jævnet med jorden af nazisterne som gengældelse for drabet på topnazisten Reinhard Heydrich. Nazisterne havde modtaget et falsk tip om, at mænd fra Lidice stod bag drabet, og derfor blev samtlige 192 mænd over 16 år dræbt. Kvinderne blev sat i koncentrationslejre og størstedelen af børnene blev gasset. Hændelsen er et af de grusomste eksempler på nazisternes afstraffelse af lokalbefolkningen i de besatte lande.
Børge Outze (1912–1980) var en af de mest indflydelsesrige personer for den danske avispresse under og efter 2. verdenskrig. Som journalist, debattør og modstandsmand stiftede han under besættelsen den illegale modstandsavis, der senere skulle blive til Dagbladet Information. Outze udviste allerede som militærnægter i sin ungdom den oprørske natur, der også var karakteristisk for hans journalistiske arbejde. Indtil sin død virkede han i 35 år som redaktør for Information, hvor én mission gennemsyrede hans arbejde — altid at være kritisk overfor magthaverne.