Autoritære regimer er pinefuld virkelighed for milliarder af mennesker over hele verden. De er ofre for ufrihed, korruption og uretfærdighed. Men hvad er diktaturets natur? Og hvordan fastholder diktatorer magten? I denne lille, ofte provokerende, bog viser Alaa Al Aswany hvordan og hvorfor, diktaturer og diktatorer kan blive ved med at overleve.
Ifølge forfatteren er et diktatur en sygdom, der udgør en stor fare for mennesker, og som vi derfor skal gøre noget ved. Det første skridt til at kurere en sygdom er at studere selve sygdommen; hvor den kommer fra, hvordan den dukker op, og de symptomer og komplikationer den giver — både hos befolkningen og diktatoren.
Diktatorsyndromet er en nødvendig og presserende udforskning af vores dragning mod ’den stærke mand’, både i dag og historisk. Forfatteren trækker på fascinerende selvbiografisk materiale og studier fra barndommen, hvor han voksede op under diktator Nasser i Egypten. Og bogen er både en undersøgelse af tidligere tiders diktatorer og i nutidens og af det hårde liv, borgerne lever i et diktatur, hvilket efterlader dem med ’valget’ mellem at stå i ledtog med styret eller blot at acceptere det. Symptomer på diktatorsyndromet er: opkomsten af forskellige typer af fanatisme og religiøs ekstremisme samt mennesker, der accepterer undertrykkelse og fravær af menneskerettigheder og civilsamfund.