«I 1989 blev kommunismen erklæret for død. Det var sket flere gange før. Men denne gang så det ud til at være alvor. I det meste af Østeuropa, der siden 1940’erne havde være under kommunistisk styre, blev partilederne overtalt eller tvunget til at træde tilbage. De skulle give plads for mænd og kvinder, folk havde mere tillid til.
At det var alvor denne gang, kunne man se i november 1989. Da blev den forhadte betonmur mellem Øst— og Vestberlin revet ned, og glade østberlinere strømmede over til Vestberlin.»
I 1989 og 1990 forandrede alt sig i Østeuropa. Det stod mere og mere klart, at folk var utilfredse med de kommunistiske regimer og ville noget helt andet. Journalist Peter Dalhoff-Nielsen tager os med til Ungarn, Polen, Rumænien Østtyskland og Tjekkoslovakiet og viser os, hvordan de forskellige lande forandrede sig i løbet af disse to år. Bogen udkom første gang i 1990, imens dette spændende kapitel i Østeuropas historie stadig var ved at blive skrevet.
Peter Dalhoff-Nielsen (1924–2008) var en dansk journalist, forfatter og redaktør. Han var uddannet i slavisk filologi fra Københavns Universitet og blev i 1962 korrespondent for Danmarks Radio i Sovjetunionen og Østeuropa, hvilket han blev ved med at være helt til i 1992, da Jerntæppet var faldet. Peter Dalhoff-Nielsen har skrevet en lang række bøger om russisk, sovjetisk og østeuropæisk historie.