Mordet i Kongelunden fastelavnsmandag 1936 blev kaldt "århundredets terroristsag". Mistænkte, sigtede og tiltalte blev benævnt “politiske gangstere”. Det blev også antydet, at sagens hovedpersoner tilhørte «det kulørte bolsjevistiske småkriminelle miljø", men sandheden var, at den ene blev førstesekretær i Estlands kommunistiske parti og medlem af Øverste Sovjet, mens den anden var tiltænkt posten som Estlands premiereminister i 1940 og sandsynligvis ville have taget imod posten, hvis han ikke i al hemmelighed var blevet agent for det svenske og finske sikkerhedspoliti!
Baggrunden for mordet i Kongelund var i virkeligheden en del af spillet om den kommunistiske magtovertagelse af Estland.
I denne bog fremlægges for første gang et omfattende dokumentarisk materiale om baggrunden for de kommunistiske manøvrer, før Estland blev opslugt af Sovjet, om en snigende mistro blandt de baltiske kommunister, telefonaflytninger, reelt forræderi og interne intriger.
Den danske journalist og forfatter Erik Nørgaard Lykke (1929–2013) skrev blandt andet for Information og Politiken. Erik Nørgaard vandt flere priser, herunder Cavlingprisen og PH-prisen, for sin undersøgende journalistik, der stillede skarpt på vilkårene for nogle af landets dårligst stillede. Som forfatter udgav Erik Nørgaard over 50 bøger inden for genrerne skønlitteratur, erindringer, faglitteratur, reportage og historie.