""Ungdom uden arbejde" handler om de foranstaltninger, staten, kommunerne og private og politiske foreninger iværksatte for at bekæmpe ungdomsarbejdsløsheden i perioden 1933–50. Mellem 1933–38 var initiativet fra lovgivernes side lagt ud til kommuner og foreninger; den socialdemokratiske-radikale regering var bekymret for, at de unge ledige skulle blive demoraliserede fysisk, psykisk — og politisk. Nazismen i Syd og kommunismen i Øst manede til eftertanke."
Hans Sode-Madsens bog handler om en hård, men vigtig periode i danmarkshistorien. I 1930’erne blev Danmark ligesom resten af verden hårdt ramt af den økonomiske krise, der hurtigt blev fulgt op af voldsomme politiske omvæltninger, der førte til den værste krig, verden nogensinde havde set. Midt i alt dette kaos måtte regeringen forsøge at løse et stigende problem med ungdomsarbejdsløshed og de følger, det kunne føre med sig. “Ungdom uden arbejde” beskriver de forskellige løsninger, man greb til.
Hans Sode-Madsen (f. 1942) var som cand.mag. i historie seniorforsker ved Rigsarkivet. Foruden flere bidrag om de danske jøder i Theresienstadt har han bl.a. skrevet artikler til Gads to besættelsestidsleksika, «Dansk besættelsestid 1940–1945» (2002) og “Hvem var hvem 1940–1945” (2005). For Folketingets Magtudredning bidrog han 2002 med “Farlig ungdom. Samfundet, ungdommen og Ungdomskommissionen 1945–70”.