PIJN: de helse impact van leven van leven met chronische pijn.
'Er wordt te snel gezegd “we kunnen niets meer voor u doen, leer er maar mee leven”.' Dr. P. Van den Munckhof, neurochirurg AMC Als Sonja, de moeder van Chantal op een dag thuis opeens valt, blijkt zij door een zware hersenbloeding getroffen te zijn. Sonja is dan pas vijfenvijftig jaar.
Een door en door gezellig Brabants gezin, hardwerkende ouders die volop plannen hebben, zien van de ene op de anders dag alles in duigen vallen. Sonja heeft als gevolg van haar hersenbloeding (CVA) verlammingsverschijnselen, ze kan niet meer lopen en het praten gaat moeizaam. Het lange hersteltraject is zwaar, maar het allerergste is de constante heftige pijn die Sonja heeft. Dag in, dag uit. Geen van al de aangereikte pijnmedicaties geeft verlichting van de pijn.
Tot ieders schrik overweegt Sonja na vier intense jaren pijn euthanasie. Ze is ten einde raad maar Chantal wil en kan haar moeder nog lang niet missen. Zij besluit op zoek te gaan naar deskundigen op het gebied van pijnbestrijding. Wie en waar dan ook. Via professoren in Amerika, Engeland en België komt Chantal uiteindelijk in contact met twee neurochirurgen in Nederland. Zij hoopt dat haar verhaal een steun is voor ieder gezin in een soortgelijke situatie. “Geef nooit op. Ik heb altijd geloofd in de kracht van de wetenschap”, aldus Chantal die als een leeuwin vocht en nog steeds vecht voor de juiste hulp voor haar moeder.
Drs. E. Kurt, functioneel neurochirurg Radboudumc & lid Pijn Alliantie In Nederland (PAiN): 'Dit boek 'PIJN' over wat de gevolgen kunnen zijn van een CVA op het lichamelijk functioneren en over de wanhoop door ondraaglijke pijn is zeer helder beschreven.
Het is een boek voor iedereen die betrokken is bij chronische pijn, voor patiënten en niet-patiënten, voor zorgverleners en voor studenten.'