Det er en fornøjelse at beskæftige sig med Ludvig Holbergs forfatterskab, også fordi det læst i historisk perspektiv viser, at en forandring af en given samfundsorden er mulig, ja til tider ønskværdig.
Skønt Ludvig Holberg var en enevældens svorne tilhænger, var han farlig for den bestående feudale ordning, fordi han nok forsvarede den, men samtidig opfordrede til ransagelse, ja stundom lukkede op for en helt utilbørlig kritik. Og det er i dette spil mellem magtfuldhed og afmagt, hans farlighed lå – og stadig ligger!
Asger Albjergs Holberg-bog klarlægger sammenhængen mellem digter, samfundsforhold og forfatterskab. En udførlig historisk indledning og en redegørelse for feudalbaronens egen litterære og privatøkonomiske udfoldelse følges af skarpe analyser af «Jeppe på bjerget» og andre arbejder, som afspejler menneskets fundamentalt ændrede vilkår i Ludvig Holbergs aktive periode.
Bogen er et pionerarbejde, og et stort og omhyggeligt noteapparat er med til at gøre bogen uundværlig for den, der vil gå i dybden med holbergstudier.
Asger Albjerg er en dansk forfatter og højskolelærer. Han har blandt andet udgivet bøger om dansk litteratur og er ansat som lektor i dansk ved Helsingfors Universitet.