tr
Bedri Gencer

İslam'da Modernleşme 1839–1939

Сообщить о появлении
Загрузите файл EPUB или FB2 на Букмейт — и начинайте читать книгу бесплатно. Как загрузить книгу?
Bu eser, çağımızda sayısız araştırmaya konu edilen İslâm’ın modernleşmesi hakkında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı ve derinlikli incelemedir. “Hıristiyanlaştırmadan medenileştirmeye Batılı kozmopolis projesinin sekülerleşmesinin modern Batı/Doğu karşılaşmasını nasıl etkilediği” merkezî sorusundan hareket eden eser, İslâm’da modernleşmeyi ilk kez Batı ile Doğu’nun bu büyük karşılaşması bakımından ele alıyor. Eser, Batı ile İslâm düşüncesi, geleneksel ile modern İslâm düşüncesi ve Osmanlı ile sair İslâm düşüncesi arasında mukayeseli ve kuşatıcı, sosyolojik bir perspektiften sosyal ile düşünsel değişim arasındaki etkileşim bakımından on dokuzuncudan yirminci yüzyıla İslâm dünyasının modernleşmesi sürecini derinlemesine inceliyor.

Çalışmada on dokuzuncu asır İslâm dünyasında modernleşmeye karşı alınan bütün tavırlar modern İslâm incelemelerinde yararlanılacak analitik bir çerçeve oluşturmak üzere kategorileştiriliyor ve İslâm düşüncesindeki değişimin mahiyetini göstermek için Osmanlı ve Mısır İslâm düşüncesinin temsilcileri olarak alınan Namık Kemal ve Muhammed Abduh örneklerinde “gelenekselcilik/modernizm” olarak iki ana tipe dönüştürülerek karşılaştırılıyor. Farklı İslâm yorumlarının, özellikle sömürge-sonrası paradigmalara meydan okuyan tek örnek olarak Osmanlı İslâm yorumunun modernizmle hesaplaşmadaki etkisini vukufla gösteren eser, modern İslâm incelemelerine yepyeni bir boyut getiriyor.

Bedri Gencer, ilk elden kaynaklara dayanarak bir bütün olarak modern İslâm dünyasındaki değişim sürecini tasvir ederken sağlam bir muhakeme ve akıcı bir dille problematik durum ve fikirlere doyurucu açıklamalar getiriyor. Eser, böylece bugün İslâm dünyasının yaşadığı müzmin problemlerin kaynağına inerek bu problemleri aşmak için çağdaş İslâm düşüncesinin taşıdığı potansiyeli ortaya koyuyor. Modern İslâm hakkında çığır-açıcı bir inceleme olarak Türkiye’de geniş yankı bulan eserin tamamen gözden geçirilerek daha mükemmel hâle getirilmiş üçüncü yayınını sunuyoruz.
Эта книга сейчас недоступна
1 208 бумажных страниц
Год выхода издания
2014
Уже прочитали? Что скажете?
👍👎

Цитаты

  • fakyuzцитирует7 лет назад
    Umuyorum ki,” der Napoleon (1961: 104, 106, 115), “bu ülkenin bütün arif ve âlim insanlarını toplayarak yegâne doğru ve insanlara mutluluk getirebilecek Kur’ân umdelerine dayalı tek biçimli bir hükümet kurabileceğim gün çok uzakta değildir.” Bu tespitten birbirine bağlı iki önemli sonuç çıkarmak mümkündür. İster İslâm dini, ister seküler medeniyete dayalı olsun, Napoleon medenileşmeyi (civilisation) objektif anlamda düzen kurma olarak almaktadır. İkincisi, gerek Avrupa’da, gerekse de Mısır’da kurmayı düşlediği düzeni hep tek biçimlilikle karakterize etmektedir.
  • fakyuzцитирует7 лет назад
    Napoleon (1961: 255)’a göre: “Ciddî sorunlar artık Kuzey’de (yani Rusya’da) değil, fakat Akdeniz’de çözümlenecektir: Onun kıyılarında tüm güçlerin tutkularını tatmin etmeye yetecek şey vardır, gayr-i medeni ülkelerin döküntüleriyle medeni ulusların mutluluğu sağlanabilir.” Bu, Avrupalı reelpolitikin, sömürgecilik hedefinin apaçık ifadesidir; mission civilisatrice (medenileştirme misyonu) ise bunun tabir caizse kılıfını oluşturmaktadır.
  • fakyuzцитирует7 лет назад
    “dini yaşayışın estetik kalıbı” anlamına gelir.

На полках

fb2epub
Перетащите файлы сюда, не более 5 за один раз