”Da jeg, for længe siden, skrev ’Træet på godt og ondt’, begyndte jeg med en afgjort sandfærdig skildring af min barndom og allertidligste ungdom. Men pludselig svigtede modet mig, og jeg blandede sandhed og digtning sammen. Nu, hvor jeg har nået støvets år og 6 til, har jeg besluttet at gøre fejlen god og fortsætte, hvor jeg slap den virkelighedstro gengivelse af liv og levnet…”
Karin Michaëlis' (1872–1950) sidste værk var erindringerne Vidunderlige verden 1–3 (1948–50), der blev færdigredigeret af Aase Hansen. De tre bind fortæller om barndommen i Randers, om ægteskabet med Sophus Michaëlis, der samtidig bliver en åbning ind i den litterære verden, om de kulturelle rejser med ægtemanden og vejen til forfatterskabet, hvor hun efterhånden finder sin egen stil.
Ligesom i ”Træet på godt og ondt” begynder ”Vidunderlige verden 1” med romanerne ”Pigen med glasskårene” og ”Lille løgnerske”: Romanerne om den lille pige, der ser sin verden gennem filtret af glasskår, eventyr og fantasi og kommer i puberteten med alle dens trængsler.
Michaëlis undersøger trin for trin pigens livsfaser og psykiske konstitution, men hvor hovedpersonen hed Gunhild i serien, er navnet nu ændret til ”Trold”, Karin Michaëlis’ kælenavn.
Bogen er skrevet i og med samtidens sprog og retskrivning.
Vidunderlige verden
“Vidunderlige verden” er Karin Michaëlis memoirer i tre bind.
I “Pigen med Glasskaarene” og «Lille Løgnerske” er Karin Michaëlis helt igennem den kvindepsykolog, hun har ord for at være — i besiddelse af varme og lune. — Chr. Kirchhoff-Larsen, Børsen
Giver ikke blot rent æstetiske glæder, men også såre væsentlige bidrag til forståelsen af den kvindelige psyke i livets forårsalder. — Aarhus Stiftidende
Karin Michaëlis (1872–1950) var en af sin tids bedst kendte danske forfattere og er oversat til talrige sprog. Hun var forud for sin tid i sin skildring af pigers og kvinders psykologi og seksualitet.