“Dua ibadetin özü, hülasasıdır.” (Hadis)
“Kendisine duâ kapısı açılan kimseye rahmet kapısı da açılmış demektir.” (Hadis-i Şerif) Zîra duâ, zillet ve ihtiyaç ifâdesidir. Allah’a ihtiyaç arzetmekten daha sevimli bir şey yoktur.
Allah'ın hiçbir kulu yoktur ki: Yâ Rabbi! desin de Allah ona: Lebbeyk! (Buyur kulum!) cevâbını vermesin. Münkiri de mümini de bu kaide içine dâhildir.
Cemalnur Sargut bu kitabında, ibadetin ve duanın hakikatini mutasavvıfların yorumlarıyla anlatırken, kul ile Rab arasındaki en yüce ilişki olan dua ile ilgili merak edilen bütün sorulara da ışık tutuyor:
Dua ile kader değişir mi? Talep ve gayretin dua ile ilişkisi nedir? Duanın adabı nedir? Nasıl ve ne zaman dua etmeliyiz? Allah, hangi duayı ya da kimin duasını kabul eder? İnsanın ilmi ve mertebesine göre ettiği dua değişir mi? Avamın duası ile kamil insanın duası neden ve nasıl farklılık gösterir?…
Bu kitap, ibadet ve duanın kıymetinin, bir dileğin yerine gelmesi değil, sadece Allah’a yalvarmış olmanın, O’nunla ilişki kurmanın getirdiği zevk ve huzur olduğunu anlatıyor ve insanı gerçekten Allah’la buluşturuyor,