“Bir gün bir psikiyatriste orta yaşlarda bir adam geldi. Adam o yaştaki insanlarda nadir görülebilecek bir rahatsızlık yaşıyordu, “Başparmağımı emmeden duramıyorum” diyordu.
Doktor, hastasını dinledikten sonra; “Fazla kaygılanmana gerek yok. Senden her gün bir başka parmağını emmeni istiyorum” dedi.
Bu tavsiyeye fazlasıyla şaşırsa da hasta denileni yaptı. Fakat elini ağzına her götürdüğünde bilinçli bir karar vermesi gerekiyordu. Acaba o gün sıra hangi parmağındaydı?
Daha hafta dolmadan hasta alışkanlığını terk edebilmişti. İyi ama bu nasıl gerçekleşmişti?
Bir kötü yanımız alışkanlık haline geldiğinde eskinin yerine seçenek olarak yeni bir davranış şekli koyup, bunu alışkanlık edinmeyi deneyebiliriz. Yeni bir alışkanlık edinerek; yeni tutumlar, yeni kararlar ve tercihlerde bulunmamız gerektiğinde, geçmiş alışkanlığın bu çabaya değmediğini anlayıverir ve ondan kurtuluruz.
Hayatta işlediğimiz hataların çoğu; düşünmek gerektiği yerde hislerimizle, hissetmek gerektiği yerde düşüncelerimizle karar vermemizden kaynaklanıyor. Kararlarımızın isabetliliği düşünce süreçlerinin farkına varmakla orantılı. İnsan davranışlarının ortak yanlarını keşfetmek için kısa bir yolculuğa çıkalım şimdi de...
Evrensel İnsan Davra