Valuta har til enhver tid været en kompliceret og vigtig del af et samfund og dets økonomi.
I mange år herskede der ustabilitet omkring det danske møntvæsen, fordi regeringen igen og igen lavede ændringer i dens møntpolitik. Nationaløkonom og professor Axel Nielsen undersøger udviklingen i den danske valuta, fra man indførte en ny møntordning i 1671 for at bringe orden i det danske møntvæsen, til man i 1726 nedsatte den såkaldte småmønt. Det er en turbulent, men også meget interessant periode i dansk nationaløkonomisk historie, der her dykkes ned i af en af tidens mest kyndige økonomer.
Bogen er skrevet som afhandling af Axel Nielsen i 1907, da han skulle forsvare sin erhvervelse af en doktorgrad i statsvidenskab.
Axel Nielsen (1880–1951) var en dansk nationaløkonom og professor. Han blev uddannet dr.phil. i 1908 ved Københavns Universitet, hvor han senere blev først professor og så rektor. Axel Nielsen skrev en lang række bøger og afhandlinger om nationaløkonomi, statsvidenskab og samfundshistorie. Han var medlem af Videnskabernes Selskab, Kommandør af 1. grad af Dannebrog og Dannebrogsmand.