Fortælleren og hans bror mødes for at rydde faderens gravsted i Athen. Lejemålet på kirkegården er udløbet og kisten skal tages op. I takt med at skovlene graver i den athenske jord, graver tankerne i erindringen, og faren bliver igen nærværende.
“En lang dag i Athen” er en stærkt selvbiografisk roman, hvori Theodor Kallifatides fortæller om livet mellem to kulturer, om eksiltilværelsen, om at vende tilbage til sine rødder og bryde op påny.
Pressen skrev:
«Fra Sverige kommer en af de mest uimodståelige græske bøger, der længe har været præsenteret for et dansk publikum. “En lang dag i Athen” er et lille mesterværk, gjort af samme stof som den store roman om grækeren Zorba.”
— Berlingske Tidende
“Bogen har den fine kvalitet, som kendetegner litteratur af format. “En lang dag i Athen” er en bog for den læser, der allerede kender og elsker Kallifatides. Alle de andre har et herligt bekendtskab til gode.”
— Weekendavisen
«Theodor Kallifatides er en græker, der har boet mange år i Sverige. Han skriver det smukkeste svensk, man kan tænke sig, og takket være Anne Marie Bjerg bliver det til det smukkeste dansk. Theodor Kallifatides har med “En lang dag i Athen” skrevet en bog, der både morer og bevæger i en smuk og samlet sum.”
— Politiken
«De er heldige i Sverige. Tænk at blive beriget med en frodig, livsklog, positiv personlighed som denne Theodor Kallifatides, der af skæbnen som en Odysseus blev kastet i land på Skærgårdskysten.”
— JyllandsPosten
Theodor Kallifatides er en græskfødt svensk forfatter, der kom til Sverige i 1964. Her startede han som avisbud og opvasker samtidig med, at han læste filosofi på universitetet. Kallifatides har skrevet bøger i mere end 30 år, og har mange udgivelser bag sig.
Som emigrant har han oplevet sammenstødet mellem to kulturers værdinormer og livsopfattelse. Et bærende tema i Kallifatides forfatterskab er derfor emigrantens endeløse følelse af hjemløshed.
Ud over at være prisbelønnet forfatter er Kallifatides i dag en kendt, ivrig og respekteret samfundsdebattør og litteraturkritiker.
Han debuterede som lyriker i 1969. Gennembruddet kom med den selvbiografiske trebindsroman «Bønder og Herrer», som skildrer 2. Verdenskrig og den efterfølgende tragiske borgerkrig i Grækenland. Handlingen i romanen “Lysternes herre” er henlagt til antikkens Grækenland, og her modstilles mandlig, destruktiv krigslyst og kvindelig kærlighed og klogskab.
I de produktive år efter årtusindskiftet har han også udgivet tre anmelderroste romaner, der knytter an til krimigenren heriblandt “En simpel forbrydelse” og “Den sjette Passager”.
Størstedelen af Kallifatides bøger er oversat til flere forskellige sprog, og han har vundet mange flotte priser.