“Den dobbelte arv” behandler og klargør det afgørende og allestedsnærværende forhold mellem det kristne og det verdslige, ånd og natur, den kristne og den humanistiske arv i Europas kulturhistorie.
Bogen består af syv kapitler, der hver især behandler et afgørende emne inden for den europæiske kultur; der er kapitler om grundlaget for den moderne diskussion om natur, om Hildegard af Bingen og middelalderens religiøse verdensbillede, den sagnomspundne læge og naturfilosof Paracelsus og hans tanker om naturens lys, ligesom bogens første store kapitel handler om danskernes forhold til natur og religion med forfatteren Thøger Larsens (1874–1928) kendte sange i centrum. Bogens afsluttende kapitel er viet til udforskningen af ideen om det onde som det godes modsætning, dualismen som kamp mellem lysets og mørkets magter, kort sagt: Den kristne forestilling om Antikrist, roden til alt ondt.
Aksel Haaning (f. 1959) er uddannet mag.art. i middelalderens latin og ph.d. i Videnskabsstudier. Aksel Haaning er forfatter til en romanen Tre skridt fra livet og har siden udgivet en række anmelderroste faglitterære bøger. I 2016 udkom det store værk “Jung. En stemme fra dybet”.
«Siden midten af 1990‘erne har Aksel Haaning præsteret et af landets mest dybtgående faglitterære forfatterskaber med middelalderens filosofihistorie i særdeleshed og den europæiske kulturarv i almindelig-hed som omdrejningspunkt.” – Rune Engelbreth Larsen