De Zweeds kunstenaar Ingmar Bergman was uniek: een van de grootste cineasten van de afgelopen eeuw, een briljant regisseur en geliefd schrijver. Hoewel hij ook veel toneel heeft geregisseerd, zijn het vooral zijn spraakmakende films, zoals Fanny en Alexander, Scènes uit een huwelijk en Het zevende zegel, die hem internationale faam hebben gebracht. Filmkenners roemen hem als de belangrijkste vertegenwoordiger van de twintigste-eeuwse cinema en noemen hem in één adem met regisseurs als Truffaut, Fellini en Visconti. In zijn ruim zestigjarige loopbaan maakte hij films in alle denkbare genres en stijlen. Van conventies trok hij zich niets aan. Hij filmde de dood en echtelijke ruzies, neuroses en verliefdheden, verkouden dominees en mooie vrouwen steeds met diezelfde, alles verslindende intensiteit.
Veel van Bergmans latere films verwijzen, veelal indirect, naar zijn eigen turbulente leven, zijn vele huwelijken en talrijke affaires. Hij trouwde vijf keer en had negen kinderen. Ingmar Bergman was goedlachs en ernstig, genereus en veeleisend, eerlijk en manipulatief, teruggetrokken en sociaal. Een man vol tegenstrijdigheden.
Dit is een portret van een man via zijn werk. Mikael Timm heeft duizenden pagina`s film— en toneelscripts, dagboeken en aantekeningen bestudeerd. Ook heeft hij vele uren met Bergman gesproken over zijn werk en zijn leven, zijn passies, onzekerheden en angst. Uit deze biografie komt het beeld naar voren van een oorspronkelijk en veelzijdig kunstenaar die zijn leven lang nieuwsgierig is gebleven en continu in beweging is geweest.