«Vi har et samfund, hvor det offentlige gør langt mere for borgerne, end man gjorde før i tiden. Derfor er det vigtigt, at tingene lægges til rette på en sådan måde, at man kan finde de billigste og mest hensigtsmæssige løsninger. Det gør planlægning til en nødvendighed. Men planlægning er ikke problemfri. Meget tit vil man opleve, at samfundets interesse går imod, hvad den enkelte ønsker.»
I et samfund som det danske bestemmer det offentlige rigtig meget. Hvis en borger vil bygge et hus, skal der søges om tilladelse til en hel masse ting. Det er blandt andet fordi man skal sørge for, at det ikke går ud over miljøet eller resten af beboerne i området. Reglerne kan til tider virke for stramme og uretfærdige, men ofte er der en grund til, at de er der.
Sven Skovmands bog fortæller, hvorfor det offentlige har så meget at skulle have sagt inden for teknik— og miljøområdet. Bogen giver et vigtigt indblik i, hvordan det offentlige fungerer på dette punkt, og hvilke regler der er til den enkelte borgers fordel over for det offentliges fordel.
Bogen udkom første gang i 1988.
Sven Skovmand (f. 1936) er en dansk journalist, forfatter, historiker, forlægger og politiker. Han var i mange år aktiv i Det Radikale Venstre og repræsenterede endvidere Folkebevægelsen mod EF i Europaparlamentet fra 1979–1984. Sven Skovmand har udgivet en lang række bøger om blandt andet dansk, tysk og sovjetisk historie.