Selvom vi forsøger at forklare fænomener gennem videnskab og løse problemer med teknisk overlegenhed, er verden omkring os stadig fyldt med mystik. Men hvor stammer den magi og overtro fra, som de fleste mennesker kender til og gør brug af? Og hvad var den oprindeligt beregnet til?
I "Sandheden om månen" fortæller forfatter Tørk Haxthausen om magi og overtro, og hvordan urgamle religiøse forestilling og ritualer har påvirket mennesket og vores kultur. Han forklarer, at der ofte figurerer en realitet og menneskelig erfaring bag overtro og at kultur er en afgørende faktor for, hvordan mennesker oplever og tolker virkeligheden. Bogen er en samling af små essays over emner som livet, døden, hekse og varsler.
Tørk Haxthausen (1924-2012) var en dansk forfatter, debatør og kunstner. Under anden verdenskrig var han en del af modstandsgruppen BOPA og måtte i 1944 flygte til Sverige. Han uddannede sig på en kunstskole i Stockholm, men flyttede efter krigen tilbage til Danmark, hvor han påbegyndte et omfattende arbejdsliv som freelancer. Han skrev for Politiken og Dagbladet Information, lavede radiospil og -montager for Danmarks Radio og udgav en lang række digte, essays, romaner og noveller. I perioden 1959 til 1982 instruerede han 50 kortfilm, som blandt andet foregår i Østafrika, Sovjetunionen, DDR, Bulgarien og Jugoslavien. Haxthausen tilhørte den danske venstrefløj og var medredaktør på de tre venstrefløjsmedier "Salt", "Kritisk Debat" og "Kritik og Kaos" på modkraft.dk.