Hvorfor økonomier og børsmarkeder er ustabile, og hvordan du kan forudse de største opsving og nedture.
Økonomier er stærkt turbulente. Et år kan vi opleve højkonjunktur med boom i aktier og ejendomspriser ledsaget af fester, champagne og kaviar. Flere og flere tror, at opsvinget nærmest vil vare evigt. Blot et par år senere kan vi være sunket ned i en dyb krise med konkurser og børskrak. Mange frygter nu, at økonomien aldrig bliver bedre.
Lars Tvede tager i denne bog lytteren med på en fascinerende rejse gennem økonomiens historie og præsenterer de mest centrale teorier om økonomiske konjunkturer. Lige siden John Law indførte papirpenge i Europa i 1700-tallet, har eksperter prøvet at forstå, hvad der skaber de store udsving, og hvordan regeringer og centralbanker kan styre nogenlunde sikkert gennem høj- og lavkonjunkturer. Hvor tæt er vi nu på en viden, der kan afbøde de største skader?
Kriser, krak og kaviar er fagligt velfunderet og samtidig skrevet i et let sprog krydret med anekdoter og historier. Hvem skulle fx have troet, at de første gennembrud i nationaløkonomi og kriseteori blev skabt af en skotsk gambler, skørtejæger og morder og en hårdkogt, irsk storspekulant? Og hvad var dramaet bag den store depression i 1930'erne og dotcom-krakket ved årtusindskiftet?